dimecres, 28 de maig de 2014

Gran èxit dels actes tintinaires amb motiu dels 50 anys de Tintín en català

La Llar del Llibre es va omplir fins a la bandera dissabte a la tarda perquè l’Associació de Tintinaies de Sabadell, Moulinsab, homenatgés com cal els 50 anys de Tintín en català.

El catedràtic en llengua castellana i tintinòleg Joan Manuel Soldevilla va presentar el seu llibre Som i Serem tintinaires amb la xerrada «Hem caminat damunt... la terra catalana», una lliçó magistral sobre l’arribada de Tintín a Espanya i a Catalunya. Soldevilla va afirmar que «la cultura catalana és tintinaire perquè si rasques una mica en qualsevol artista o intel·lectual català sempre acaba apareixent Tintín».
L’acompanyaven les dues persones més indicades, Concepció Zendrera d’Editorial Joventut que va portar Tintín a l’estat i el va traduir personalment al castellà, i Eulàlia Ventalló, filla del traductor terrassenc de Tintín al català Joaquim Ventalló. La primera va explicar com un secretari de Casterman a la fira de Bolonia li va parlar de Tintín i li va regalar els àlbums dels quals ella se’n va enamorar immediatament i els traduïa al castellà fins i tot quan anava a la perruqueria. Eulàlia Ventalló, per la seva banda, va mostrar manuscrits del seu pare i va evocar el seu perfeccionisme per tal de fer Tintín entenedor i correcte a la vegada.
La gentada que fins i tot omplia els passadissos laterals, va emmudir d’emoció al final de l’acte quan la soprano Rosa Nonell, amb una veu cada dia més acolorida i madura, va interpretar l’«Ària de les joies» de l’òpera Faust de Gounod, la peça preferida de Bianca Castafiore, el rossinyol milanès i emblemàtic personatge femení de les aventures de Tintín.

Els actes commemoratius van començar el passat 27 d’abril amb la pintada d’un grafiti i van continuar amb el concurs Endevina la vinyeta en què tots els comerciants del carrer Sant Antoni han col·locat una vinyeta de Tintín al seu aparador que els clients han d’identificar. A més, Metges de Capçalera, al Passatge Ferran Llàcer de la Creu Alta, ha obert al públic una exposició sobre les fonts d’inspiració de Tintín.

Víctor Colomer.

 Concepció Zendrera, Manel Camps (presentador de l'acte), Joan Manuel Soldevilla i Eulàlia Ventalló en un moment de l'acte 

 L'escriptor Toni Dalmases sempre aixeca un somriure.

La senyora Concepció Zendrera, als seus 94 anys, conserva una ment ben clara. 

La soprano sabadellenca Rosa Nonell va emocionar amb la seva interpretació de l'ària de les joies de Gounod.

                                                 
 L'acte va comptar amb una gran afluència de públic.  

                                                           Les tres grans dames de l'acte, totes juntes.

                  Els membres de MoulinSab, Associació de tintinaires de Sabadell amb els protagonistes de la jornada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada